Eid Mubarak 1436 hijrah (Part I)

Assalamualaikum.

Happy Eid Mubarak to all Muslim in the world. First of all, I am sorry and I would like to apologize to everyone if i had done any mistake and sorry for my broken english in this post.

Ladies and gentlemen. Have a seat please. And seat properly.Today I would like to share something awesome moment or tragedy during Hari Raya. Pabila takbir bergema, all baju kurung and scarf have been ironed.Then,wear our new clothes, breakfast with ketupat and delicious rendang and went to masjid to perform Solat Sunat Hari Raya.Those who pray at Perak Statue, the Khutbah read by imam was great right? Its about the cruel leader, corruption, problem in economy.Aaaaa payah aaa canaa nak terang isi kandungan khutbah haritu memang sangat kena dengan masalah pentadbiran dan ekonomi yang ada dalam negara. Sampai aku terpaku kaku bisu terpegun tak mengantuk. Kalau boleh aku nak bagi big claps! Tapi mana pernah dibuat orang lepas dengar khutbah tepuk tangan. Tapi memang membuka minda dan jiwa kita sebagai rakyat. Aku tak sembang politik okay.

Kemudian, sesi bermaafan bermula. Dan seterusnya terhasilnya gambar gambar suwekkk seperti di bawah. Tahun ini raya pertama, beraya di rumah sendiri dulu laaa sebab aku tak kahwin lagi soo takda laa balik beraya rumah family mertua kaa apa dan pulang ke kampungsss yang sejauh 2000m dari rumah. Hanya mengambil masa 5 minit bila ikut jalan shortcut. Lagu raya tak sempat habis pun dah sampai. Kadang kadang rindu jugak pengalaman 5 tahun lepas duduk jauh di Kuala bernama Lumpur bila balik kampung jaa mesti excited nak jumpa tok tokwan. Tapi kini, tok tokwan pun dah menyampah tengok muka kami  jaa yang tiap tiap minggu yang mengecohkan suasana rumah. Hahaha takdaa aaa aku tipu jaaa.

Boleh laaa ni kalau nak buat team Avengers selamatkan dunia.

Kedudukan kamera waktu ni sememangnya senget. Maklumlah 
stand pun pakai buku buku. 
Ni laa kampung aku dekat Parit Buntar  yang 5 minit jaa dah sampai.
Dan kami adalah ahli ahli kabinet dapur sepupu perempuan.


Yang paling mencacatkan gambar raya family tahun ini adalah seekor 
dugong yang trdampar di tengah tengah dan ini adalah keluarga
sebelah ibu. Agak ramai. Kalau makan ramai ramai dekat meja ni 
boleh runtuh meja kayu rumah tokwan, Haha

Lepas sembahyang jumaat, kemudian hadirnya pasukan tentera menyerbu
rumah dan mereka inilahh sepupu sepupu aku. Semuanya dah besar belaka,



Seterusnya ke kampung lain masih lagi kampung ibu. Ibu aku banyak 
kampung dan ini kampung dimana dia dibesarkan sehingga ditakdirkan 
jadi ibu aku. 

Okay yang muka ala ala jawa bersongkok dukung anak patung tuu Abang 
Hairul bersama isterinya Kak Wen dan mereka sedang berjalan raya kutip duit raya.
Hipotesis yang aku boleh buat mereka adalah mak bapak sedara yang
memang aku kamchingg erat air dicincang cincang takkan putus  cenggini :D


Berlatar belakangkan beranda yang agak tak stabil kedudukannya,
terhasil gambar second family aku yang happening.

 Tahu tak anak pantung yang aku cakap dekat gambar yang Abang Hairul 
dukung tadi. Haaa ni laa diaa bukan anak patung tapi anak orang.
 Dia ni laaa Dora Explorer versi Malaysia cuma dia
takda monyet jaa nak pergi mengembara.

" Hakak Iman penat aaaa cari ayam tadi tak jumpa. Dah laa monyet pemberi 
petunjuk takdak. Swipper si musang asyik curi jaaa"

 Dan berakhirlah kronologi raya pertama dan penat melayanggg tetamu.
Maka, aku pun keluar memakai stokin berdiri tengah jalan
dan menari yaa whatch mee whipp! yaa watch me nene!.
Watch mee whipp whip! watch me nae nae!

Tamat Eid Mubarak Part 1,

No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik