Ramadhan 1436 Hijrah


                                                  RAMADHAN TIBAA...
                                                     RAMADHAN TIBAAA...
                                                            RAMADHAN TIBAAAAA...
                                                               MARHABAN YAA RAMADHAN...
                                                                   MARHABAN YAA RAMADHAN...
                                                                       MARHABAN YAAAAA RAMADHANNNN....

Assalamualaikumm.
Begitulah lagu Ramadhan di hati pada tahun ini.
Setelah beberapa hari puasa berbuka, puasa berbuka, puasa berbuka,
Dah 15 Ramadhan yaa kita berpuasa.Alhamdulillah segalanya berjalan lancar sekali tanpa
sebarang kesesakan.Azam Ramadhan? Okay tahun ni aku target aku boleh istiqamah dengan
ibadat yang dibuat sampai hujung nyawa aku. Kenapa? First aku risau. Aku sangat risau.
Amalan aku tak seberapa.Aku tak tahu ajal aku bila. Aku taknak jadi hamba Allah yang cari Allah bila dalam susah jaa,Aku taknak.

Kadang kadang aku tak sedar aku sibuk kejar kejayaan dunia sedangkan semua ni
sementara. Memang laaa kena seimbang dunia akhirat. Tapi aku pegang cakap ibu " Bila kita jaga solat, Allah permudahkan segala urusan dunia. Hanya dengan menjaga solat!"Jadi,
Tetapkan keikhlasan hati beribadat dekat Allah. Memang betul. Bukan senang nak khusyuk dalam solat. Tiba tiba teringat duit kelas tak bayar lagi lah, minyak naik 10 sen lahh, blaaa blaaa blaaa.
Ada satu tips aku nak share sebelum solat, istighfar dan baca surah An-Nas. Insya-Allah. dipermudahkan.

Satu lagi,
Bulan Ramadhan adalah bulan Ibadah, bukan bulan berpesta makanan yoo!Saya ulang bukan pesta makanan!
Family aku tak pergi bazaar ramadhan.Aku takboleh kalau tak makan masakan ibu sebab aku dah sebati digaul bersama air tangan dan segala kudrat memasak ibu.Ayah pun sama, Ayah aku pandai masak, HOHOHOHOHOHO. Tomyam ayah haritu paling gempak, Western ayah is the best!
Aku secara tak sengajanya juga telah terjoin projek diet seimbang bapakku dengan cara tak makan
nasi waktu berbuka dan hanya makan nasi bila sahur.Okay apaa. Setengah orang memang tak boleh takda nasi. Its okayyy. Tapi sebenarnya puasa ni kitaa dahaga jaaa lebihhh. Sebab cuaca panas Allahurabbi. Sepanjang ramadhan ni, memang Malaysia tak hujan langsung kaa macam mana?


Dengan ini, berkahir sudah perkongsian kali ini, selamat beriftar. Selamat berpuasa. Semoga amalan pada bulan mulia ini diberkati dan dirahmati Allah. Tak mengapa kalau terawih tak penuh. Tapi, yang wajibnya solat fardhu 5 waktu solatlah dengan sebaiknya.Kalau rasa dahaga, bezikirlah. Bulan ni bulan pengampunan. Mintalah ampun pada Allah. Allah sentiasa online dengar doa kita. Bulan ramadhan hanya setahun sekali. Bukan senang nak dapat peluang ni. Tahun depan belum tentu kita bertemu lagi dengan Ramadhan seterusnya kannn.

Okay daaa. KL dah azannnn. Perak menunggu masa berbuka.Aku akhiri ayat aku dengan beberapa titik.....





No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik